Ankara Gezilecek Yerler

Ankara Gezilecek Yerler

Türkiye’nin başkenti olan Ankara, keçisi, kedisi, tavşanı, keçinin yünü, balı, armudu, çiğdemi ve misket üzümüyle ünlü olan bir şehirdir. Neredeyse yüzyıllarca ihmal edilen ve vatanımız için başlı başına bir uygarlık merkezi olan bu şehir, Türkiye’nin en önemli dayanaklarından da biridir. Tarih dolu bir kent olmasının yanı sıra doğa meraklılarını da hayal kırıklığına uğratmayacak kadar zengin bir çeşitlilik sunan Ankara Gezilecek Yerler açısından da son derece zengindir.

Kurtuluş mücadelesinin yönetildiği bu kent, Türkiye Büyük Millet Meclisine de ev sahipliği yapmaktadır. Siyasi müzakerelerin ve en önemli toplantıların merkez noktası olan Ankara’yı en önemli kılan noktalardan biri de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Naaşı’nın bulunduğu Anıktabir’in olmasıdır. Kentin tarihi oldukça eskiye dayanmakla birlikte, mücadele günlerinin de en büyük tanıdığıdır Ankara. Bu kente ilk yerleşim kuran ve egemenlik sağlayan Hitit’lere ait olan izler hala Ankara Kalesi’nde görülmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye’nin başkenti ve en büyük ikinci şehri olan bir kenttir.Eski uygarlıkların geride bırakmış oldukları tarihi yapıları barındırmanın yanı sıra, tarihi devlet kurumlarının binalarını da barındırır. Ankara’yı keşfetmek ve bu güzel kentin tarihini yaşamak bambaşkadır. Türkiye’nin ilk Meclis Binası’ndan tutun, Atatürk’ün Evi’ne kadar bilimin ve kültürün başkenti olmayı başaran şehirlerimizden biridir.

Anıtkabir; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün naşının bulunduğu yerdir. Ankara’nın en önemli anıtı sahibi olma özelliğine sahiptir. Ankara Gezilecek Yerler arasında olan bu anıt mezarın yapılması adına uluslararası yarışmalar bile düzenlenmiştir. Bu yarışmayı ise Türk Mimarları’ndan Emin Onat ev Orhan Arda kazanmıştır. Yapımına 1943 yılında başlanan Anıtkabir, 1953 yılında tamamlanmıştır. Her sene milyonlarca insanın huzurunda saygıyla durup, Ata’mızı sevgi ve büyük bir hasretle andığı Anıtkabir’de Atatürk’ün Mozalesi, Şeref Salonu’nda bulunmaktadır. Bu bölüme 42 basamaklı bir merdivenin sonrasında ulaşılır. Şeref Salonu’nda ki Lahit taşın altında ise mezar odası vardır. Anıtkabir’in içinde bulunan müzede; Muharebeler, Kurtuluş Savaşı yılları, Devrim dönemleri ve Atatürk’e ait kişisel eşyalar yer almaktadır.

Yurtta Sulh Cihanda Sulh sözünden yola çıkarak yapılan parka ise Barış Parkı denmektedir. Bu parkta dünyanın çeşitli yerlerinden getirilip dikilen fidanlar bulunmaktadır. Anıtkabir’in en çok dikkat çeken yerlerinden biri ise Aslanlı Yol’dur. Oldukça uzun olan bu yolda insanlar yürürken, Atatürk’e ulaşmanın sabırsızlığını yaşar.

Tarihin Başkenti

Atatürk’ün evi ve müzesi, Ulu Önderimizi çok daha yakından tanımak adına mutlaka gidilmesi gereken yerler arasındadır. 10 Kasım 1981 yılında Kenan Evren tarafından açılan bu ev, 3 kattan oluşur. Atatürk’ün Selanik’te doğmuş olduğu evin yansımaları görülen evde, Atatürk’e ait belgeler, resimler, kıyafetler, şapkalar, kahve fincanları ve özel eşyalar sergilenmektedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi; adını dünya çapında duyurmuş bir müzedir. Anadolu’ya ait bütün kalıntılar ve arkeolojik incelemeler tarihi sırasıyla bu müzede sergilenmektedir. Etnografya Müzesi; Mustafa Kemal Atatürk’ün naşının Anıtkabir’den önce getirilmiş olduğu yerdir. Anadolu kültürünün bütün izlerini ve bütün yansımaları taşıyan bu müzede süs eşyaları, halk giysileri, gelinlerin kıyafetleri, bohçalar ve yöresel hikayeler sergilenmektedir. Büyük bir kütüphane de bulunan Etnografya Müzesi Namazgah adıyla bilinen bir tepeye inşa edilmiştir.

Anadolu Türk Kültürü

Eski Meclis Binası yani Kurtuluş Savaşı Müzesi; Ulus’ta yer almakla birlikte, yapının duvarlarında doğal Ankara taşı kullanılmıştır. 23 Nisan 1920 yılında büyük bir heyecan ve coşkuyla açılan bu müze, Cumhuriyet Halk Fırkası’nın da merkezi olmuştur. Meclis binası oldukça uzun koridorlara sahiptir. Bu koridor yalpı boya resimleriyle süslenmiş olmakla birlikte, Bakanlar Kurulu odasında ilk bakanların fotoğrafları vardır. Komisyon Odası’nda ise Atatürk’ün Samsun’a çıkışının belgeleri ve resimleri sergilenmektedir. Ankara Gezilecek Yerler içinde oldukça önem taşıyan bu müzede sergi salonu da bulunmaktadır.

Ankara’nın en eski ve tarihi yapıtlarından biri olan Ankara Kalesi, Altındağ ilçesinde bulunur. Yapılış tarihi M.Ö 2. Yüzyıla dayanır. Tarihi boyunca Romalılar ve Bizanslıların eline geçen Ankara Kalesi’nde iç ve dış kısım olmak üzere iki kısım yer alır. İç kısmı dış kapı ve Hisar Kapısı olarak ikiye ayrılır. Dış kısmı yani Dış Kale’de ise yaklaşık olarak 20 kule bulunmaktadır. Kalenin içerisinde eski Ankara evleri bulunur.

Doğal Güzellikler

Kuğulu Park; yemyeşil bir güzelliğin içinde sizi karşılamakla birlikte, içerisinde yer alan havuzda bulunan kuğularla sizi karşılar. 1972 yılında yapılan bu parkta oyun alanları ve cafeler de bulunmaktadır. Tunalı Hilmi’nin heykelinin yer aldığı Kuğulu Park, keyifli vakit geçirmek ve dinlenmek isteyen kişilerin en uğrak yerleri arasındadır.

Ankara’nın güzel ilçesi olan Beypazarı; tarihte yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, beyaz cumbalı konaklarıyla meşhur, restore edilen evleriyle de bir görsel şölen sunan bir yerdir. Beypazarı’nda bulunan Hıdırlık Tepesi’ne çıktığınız vakit, bir taraftan Beypazarı’nı diğer taraftan ise Osmanlı’nın eski Beypazarı’nı görebilirsiniz.

Yaz aylarında deniz özlemini az da olsa gideren bir yer olan Mogan Gölü; kayık gezileri için de oldukça elverişlidir. Kış aylarında da apayrı bir güzelliğe sahip olan Mogan Gölü, Ankara Gezilecek Yerler arasında oldukça elverişlidir. Çubuk Barajı; çevresinde ormanlar, piknik yerleri, gazinolar, kır kahveleri ve yürüyüş alanları bulunan muhteşem bir yerdir. Motor gezileri için de oldukça elverişlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Kültürel Özellikleri

Ayvalık Midilli Günübirlik Vize Nasıl Alınır

Güney Kore'ye Vize Nasıl Alınır